Kirirške metode

Kirirške metode 2017-08-22T21:13:33+00:00

The-Obesity-Center

Šta je kirurgija koja liječi gojaznost?

Kirurgija koja liječi gojaznost u osnovi zavisi od dva principa: smanjenje obima stomaka, i / ili “malapsorpcija,” odnosno, sšrječavanja apsorpcije hrane u određenim fazama. Ove operacije su ponekad jedini spas za život kada se obave na pravom pacijentu u pravo vrijeme.

Za koga je pogodna kirurgija koja liječi gojaznost?

Kirurgija koja liječi gojaznost se predlože pacijentima sa indeksom telesne mase iznad 35, a koji ne mogu da izgube težinu standardnim programima kao što su dijete pod kontrolom specijalista medicinske ishrane, vježbanjem ili drugim medicinskim terapijama. Takođe se preporučuje kod pacijenata sa indeksom telesne mase iznad 30, koji pate i od bolesti kao što su visok krvni pritisak, dijabetes, i ostale koje negativno utiču na kvalitet života.  Odluka o vrsti operacije se donosi nakon raznih istraživanja i zapažanja od strane stručnjaka.

Ova vrste operacije se, takođe, preporučuje ženama koje planiraju da imaju potomstvo u bliskoj budućnosti prije nego što do te eventualne tudnoće dođe i to da žena ostane trudna u prvih dvadeset četiri mjeseca nakon operacije gojaznosti.

Slijedeće vrste operacija kod liječenja gojaznosti se koriste u okviru naših centara i one su opcija klasičnim bolnim operacijama, tako da pacijentima oporavak bude lakši i udobniji – laparoskopska ili robotska hirurgija koje koriste samo male rezove. Pacijenti mogu da se vrate svojim svakodnevnim životima u veoma kratkom roku i prilagode novim dijetama, a koje im određuju specijalisti i dijetetičari u Acibadem Centru za liječenju gojaznosti.

Naši stručnjaci primenjuju sledeće operacije:

Želudačna omča

treatment01Želudačna omča je metoda podesivog želuca silikonskom omčom, koja se nalazi oko želuca, ispod tačke spajanja jednjaka i želuca. Ona smanjuje obim stomaka i unutrašnja strana omče se može porediti sa balonom ili gumom bicikla. Ovaj balon je preko tanke cijevi povezan na dio koji se nalazi ispod kože. U proseku od  mjesec dana poslije operacije, omča se postepeno naduva ispod kože od injekcija seruma, time mijenjaju obim želuca kroz jednostavnu intervenciju. Ovaj metod omogućava pacijentu osjećaj sitosti i dovodi do toga da konzumira samo male količine hrane.

Kako se vrši operacija?

Želudačna omča se ugrađuje kod mnogih pacijenata putem laparoskopske metode. Pošto se operacija vrši kroz male rezove, pacijent može da se vrati svom svakodnevni život u veoma kratkom vremenu.

Postoperativni period

Poslije ove operacije pacijent gubi 60-80% viška težine bilo u osamnaest ili dvadeset četiri mjeseca nakon operacije. Sve dok se ne pojave problemi sa omčom, ne postoji rizik od povratka na prethodnu težinu.

Gastrički rukav

gastrik-sleeve„Gastrički rukav“ se koristi sa ciljem da se smanji obim stomaka (oko 60-100cm) kako bi se omogućio osećaj sitosti sa malim količinama hrane. U tom cilju, odrijeđeni dio stomaka biva uklonjen  kirurškom intervencijom, ostavljajući netaknutim cijevi u obliku stomaka otprilike veličine banane. Pacijent ne osjeća glad, a dio želuca gdje se luči hormon gladi se takođe uklanja. Ova operacija ograničava samo količinu unosa hrane. Nema potrebe da pacijenta uzima vitamine ili minerale kao dodatak i nastavlja da konzumira hranu na isti način.

Kako se vrši operacija?

Obavlja se putem laparoskopske metode. Operacija se vrši tako što se do trbušne duplje dolazi kroz male rezove.

Post-operativni period

Nakon operacije, konzumiranjem hrane u malim količinama, pacijent osjeća zadovoljstvo i ovaj osjećaj sitosti se transformiše u gubitak apetita. Ukupan unos hrane je značajno smanjen, a u roku od nekoliko godina od operacije, 80-90% od viška kilograma se  gubi.

Gastrički bajpas

treatment02(1)Kod bajpas operacije želuca, mali-volum (oko 30-50cc) dijela želuca je prišiven za ileum, time se odvaja od  većeg segmenta želuca. Ovako se smanjuje obim želuca kao i kod drugih operacija gojaznosti, i omogućava da se dio konzumiranih namirnica izlučuje bez apsorpcije.  Dakle, omogućava pacijentu da se osjeća sito sa manje unosa hrane, od kojih se samo određena količina apsorbuje.

Kako se izvodi operacija?

Kao i druge operacije gojaznosti, želudačni bajpas je operacija koja se obavlja putem laparoskopske metode. U trbušnu duplju se ulazi kroz male rezove, takođe štiti pacijenta znatno od mogućih rizika, kao što su postoperativne infekcije rane ili hernija. Korišćenjem robota za obilaznicu želuca sam proces vodi sigurnijoj operaciji u kojoj su trodimenzionalne slike korišćene i tako jedna teška procedure se radi sa lakoćom.

Postoperativni period

Nakon operacije, pacijenti se osjećaju zadovoljni nakon samo male količine unosa hrane, što dovodi do smanjenja apetita i značajno smanjuje unos hrane. Smanjena veličina želuca smanjuje apsorpciju hrane ali i zahtijeva  unos vitaminskih i mineralnih dodataka, koje treba uzimati pod kontrolom kirurga i dijetetičara koji će omogućiti pacijentu da izgube na težini bez gubitka vitamina ili minerala. Pacijent je u stanju da se vrati kući tri ili četiri dana poslije operacije.

Razlika – Robotska hirurgija

Samo preporuka od strane Vašeg ljekara za operaciju kontrole telesne težine može Vas svrstati među kandidate za operacija liječenja gojaznosti koje se izvode da Vinči metodom. Ove operacije, čiji je cilj smanjenje obima stomaka kako bi omogućili pacijentu da osjeća sitost  i jede manje,  su među najboljim  metodama i smatraju se najefikasnijim i definitivno najsavremenim terapijama u liječenju gojaznosti. Za razliku od tradicionalnih otvorenih hirurških zahvata koje se već duže vrijeme koriste i sa sobom nose značajne teškoće i rizike zbog opšteg zdravstvenog stanja i problema zarastanje rana pacijenta, robotska hirurgija omogućava vizuelne i tehničke prednosti, što olakšava rad i doprinosi efikasnijim rezultatima.

Operacija ugradnje želudačnog bajpasa, koja je jedna od prvih operacija liječenja gojaznosti, danas se obavlja i putem metode robotsko-kirurškog sistema i prihvaćena je kao zlatni standard  u operaciji gojaznosti. Ovakva intervencija omogućava samnjenje obima želuca i smanjenje apsorpcije hrane koja se konzumira kroz inaktivaciju  dijela pojedinih segmenata crijeva. Performanse robotske hirurgije imaju značajnu prednost za gojazne pacijenata. Neke od prednosti su sledeće:

 • Manji gubitak krvi i manje potrebe za transfuzijom krvi
 • Manji rizik od infekcija
 • Manji bol i ožiljci
 • Manje provedenog vremena u bolnici
 • Manja količina vremena potrebna kako bi se pacijent vratio svakodnevnom životu

Prednosti hirurškog liječenja gojaznosti

Pacijentima se preporučuje da redovno prate svoju ishranu i program vježbi i da razumeju da je uspjeh operacije direktno vezan za poštovanje ovih pravila i načela.

Svi pacijenti koji prate ovaj program vrlo brzo izgube kilograme, a otprilike u roku od 1-1,5 godina, oni postignu ciljanu težinu i započinju novi život

Zdravstveni problemi koji se ili potpuno riješe ili znatno umanje posle izvršene operacije liječenja gojaznosti:

 • Visok krvni pritisak je regulisan. 70% pacijenata je u stanju da prekine svoju terapiju lijekova koje uzima kako bi regulisao krvni pritisak.
 • Poboljšava nivo holesterola u krvi. Izvještaji ukazuju na niži nivo holesterola kod 80% bolesnika. Vrijednosti mogu da se vrate na normalan nivo posle dva do tri mjeseca posle operacije.
 • Rizik od srčanih bolesti se smanjuje.
 • Manji broj oboljelih od dijabetesa tipa 2 , ali i dalje moraju da koriste lijekove.
 • Pacijenti koji su prije operacije bili u rizičnoj grupi od oboljevanja od dijabetesa u potpunosti se oporave.
 • Astma – pogoršanja se značajno smanjuju, a neki pacijenti se i potpuno oporave.
 • Disajni problemi su izliječeni roku od nekoliko mjeseci poslije operacije. Mnogi pacijenti su morali da mijenjaju rutinu i način života kao i da se odriču određenih aktivnosti zbog problemima sa respiratornim organima.
 • Gojaznost koja je u vezi sa poremećajem spavanja kao što je apneja, i takvi problemi su u potpunosti izliječeni.
 • Bolest refluks kiseline se liječi u potpunosti.
 • Masa nastavlja da se smanjuje sve dok se pacijent pridržava pravila.