Centar za transplantaciju kose

//Centar za transplantaciju kose
Centar za transplantaciju kose 2017-08-22T21:13:33+00:00

hair-transplantation

Centar za transplantaciju kose

Metode za presađivanje kose

Najčešće se koriste dvije metode:

Presađivanje folikularne jedinice (Follicular Unit Transpantation – FUT):

hair-lossPresađivanje folikularne jedinice je najrasprostranjenija metoda presađivanja kose u najnaprednijim i najsofisticiranijim klinikama za presađivanje kose u svijetu. Kod ove metode tkivo bogato maljama se iz zdravog dijela potiljka presađuje na proćelave i ćelave oblasti uz korišćenje pravilne tehnike i bez mijenjanja prirodnog oblika, pod mikroskopom i tako što se dijele na klastere od 1, 2, 3 i 4 na takav način da sadrže malje i folikule. Oblast sa koje se uzimaju dlake se ušiva u skladu sa plastičnim i rekonstruktivnim metodama. Tako se vidljivi šavovi svode na minimum i mogu se uočiti samo ako se malje potpuno obriju. Šavovi se vade za 12-15 dana nakon intervencije. Malje koje se nanose kao i kompatibilnost dostupnih malja sa smjerom rasta kose mogu biti dizajnirani isključivo od strane stručnjaka za postavljanje (presađivanje) pripremljenih klastera dlaka. Razlika između presađene kose koja izgleda prirodno i one koja izgleda loše ima veze sa vještinama stručnjaka koji izvodi presađivanje.

Vađenje folikularne jedinice:

Vađenje folikularne jedinice je metoda presađivanja pri kojoj se folikule zasebno vade iz potiljka ili iz određenog dijela tijela pomoću tankih igala, a zatim se presađuju na proćelave i ćelave dijelove. Pošto se na potiljak ne primjenjuju bilo kakvi šavovi, ne mogu da ostanu nikakvi tragovi istih.

Pravilno primjenjene prva i druga metoda ne belježi nikakvu razliku što se tiče ishoda. Pravilno usklađivanje linije i smjera rasta kose imaju za posledicu to da kosa poslije obje metode izgleda potpuno prirodno.