Interventne metode

///Interventne metode
Interventne metode 2017-08-22T21:13:33+00:00

metodat-intervencionale

Koronarna angiografija: Ovo je najpouzdaniji metod koji se koristi za testiranje anatomske strukture arterijskog sužavanja i obezbijeđuje funkcionalnu procjenu sa dodatnim tehnikama.

Metod se koristi kod pacijenata čiji rezultati drugih testova ukazuju na suženje koronarne arterije; kod onih koji su zakazani za ugradnju stenta ili balon angioplastiku, ili u dijagnostici i liječenju srčanih napada pacijenata koji spadaju u hitne slučajeve.

Za ovaj postupak je hospitalizacija neophodna. Pacijent ne osjeća bol tokom postupka, već samo kako se toplota širi po cijelom tijelu tokom nekoliko sekundi injekcije radio-neprozirnom supstancom. Pod normalnim okolnostima, procedura je kratka i traje 5 do 10 minuta i ima izuzetno nisku stopu smrtnosti.

Nakon procedure, pacijent mora nekoliko sati da ostane u bolnici zbog praćenja.

Angiografija zgloba: Angiografija igra ključnu ulogu u dijagnostici kardiovaskularnih bolesti. Uz pomoć najnovijih tehnologija angiografija može da se uradi iz zgloba umesto ingvinalnog regiona. Ako postoji suženje na venama u regionu prepona, ili ukoliko ovaj region nije pogodan zbog prekomjerne težine, ručna angiografija je poželjna.

Može se koristiti kod 99 odsto pacijenata i komplikacije se javljaju veoma retko. Nakon procedure, pacijent može da sjedi, hoda i jede i da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima istog dana.

Načini liječenja

KORONARNA ANGIOPLASTIKA – APLIKACIJA STENTA: Za proširenje lokalnih zakrčenja u koronarnim arterijama koristi se nehirurški metod – koronarna angioplastika (endarterektomija ugradnje balona). „Vodič žica“ se ubacuje i provlači od ingvinalne arterije do koronarne vene. Deflacioniran balon klizi kroz ovu žicu dok ne dođe do suženog prostora. Kada se balon naduva od spolja (oko 3 cm u dužinu i 3-4 cm u širinu), suženje u  koronarnoj veni je uklonjeno. U nekim slučajevima već instaliran stent se trajno ostavlja u korornarnoj veni kako ne bi došlo do ponovnog potencijalnog sužavanja. Ipak, nije svako koronarno suženje pogodno za ovaj metod. Nekim pacijentima bajpas operacija može biti neophodno i konačno rješenje, dok za druge uzimanje lijekova može da bude efikasan i bezbjedan oblik liječenja. Odluku o tome šta je najbolje rješenje treba da donesu relevantni stručnjaci.

Bajpas kirurgija: Put ka zdravijem srcu.

Koronarna bajpas hirurgija ponovo vraća zalihe krvi u srce formiranjem drugog puta kojim  se zaobilazi suženje arterije. U slučaju da je više od jedne arterije suženo, potrebno je ugraditi više od jednog bajpasa.

Bajpas vene:

Arterija koja se koristi za obilaznicu, poznata kao graft, preuzima se iz grudi, ruke ili noge i vezuje se za suženu koronarnu arteriju. Najčešće korišćeni graftovi su interna grudna arterija, arterija iz ruku i vena iz noge. Ove arterije i vene su adekvatne za nekoliko bajpasova. Pošto vene koje su preuzete iz drugih dijelova imaju i vene priraslice, samo njihovo uklanjanje ne remeti normalnu cirkulaciju toka krvi u tijelu.

Kirurgija sa malim rezom: velike kirurške intervencije se izvode koristeći samo mali rez.

Šta je to endoskopska hirurgija?

Endoskopska kirurgija je minimalno invazivna metoda, kod koje se operacija srca vrši samo kroz mali rez na grudnom košu. Tokom same intervencije svi kirurški instrumenti su pod kontrolom kirurga. Takođe, postoji i mogućnost korišćenja endoskopske kamere tako da se može koristiti da bi se vidjela oblast koja se operiše.

Prednosti

U odnosu na operacije na otvorenom srcu, pacijent je mnogo pokretljiviji posle intervencije, a i zarastanje samog ožiljka je mnogo brže. Nakon operacije, pacijenti mogu da se vrate svojoj redovnoj rutini i poslu. Međutim, struktura grudne kosti zida i anatomske odlike srca moraju biti pogodni za endoskopske metode.

TAVI rekonstruktivna kirurgija srčanog zaliska bez operacija na otvorenom srcu

Šta je to TAVI?

Implantacija transkatetera arterijskog zaliska obuhvata implantiranje arterijskog zaliska  do srca pomoću katetera bez sprovođenja otvorene operacije. Biološki srčani zalisci se koriste u implantaciji zaliska širom svijeta kao i u Turskoj. U postupku TAVI metode biološki zalistak se nalazi u mehanizmu stenta i kada se stent otvori on se čvrsto stavlja na zalistak u okviru implantirane oblasti.

Kako izgleda procedura?

Postoje dvije različite tehnike koje se koriste u ovoj proceduri. U prvoj tehnici, slično angiografiji zaliska, zalistak je potisnut iz ingvinalne oblasti na srcu uz pomoć katetera. Kada se na tom mjestu postavi stent, mehanizam stenta se otvara.  Ako postoji suženje u ingvinalnom regionu ili abdomenu koji će se koristiti za pristup srcu, upotrebljava se druga tehnika. U ovoj tehnici pravi se mali rez (4-5 cm) u prednjem zidu grudne kosti kako bi se pristupilo krajnjoj tački srca. Zalistak je postavljen uz pomoć katetera i vraćen nazad u srce. Tokom izvođenja oba metoda, nema potrebe za zaustavljanjem srca i operacijom na otvorenom srcu. Procedura može da se završi pod lokalnom anestezijom. Pacijenti se vode u svoje sobe nakon TAVI postupka. Tokom ovog perioda, pacijentu se daju antikoagulansi i prati se njihovo stanje pod normalnim uslovima tokom 4-5 dana. Pacijent je otpušten posle ovog perioda iz bolnice. Poslije samo nekoliko dana odmora, pacijent se vraća na postoperativni pregled i može da nastavi da vodi normalan život i da obavlja svakodnevnu rutinu.

TAVI u Acıbadem-u

U Turskoj je ovaj tretman prvi put korišćen 2009. godine u okviru ACIBADEM kardiologije i kardiovaskularne hirurgije i danas se uspješno sprovodi s obzirom na to da ACIBADEM ima svu neophodnu opremu za obavljanje ovog novog i uspješnog načina liječenja. Kako bi se uspješno izvodio ovaj vid intervencije sastavljen je tim stručnjaka iz različitih disciplina – kardiovaskularne kirurgiju, kardiologije, anesteziologije, reanimacije i radiologije.