Transplantacija jetre

//Transplantacija jetre
Transplantacija jetre 2017-08-22T21:13:33+00:00

liver-transplant

U Acıbadem bolnicama rade centri za transplantaciju organa koji okupljaju veoma iskusne specijaliste koji na raspolaganju imaju najsavremeniju tehnologiju i najbolje rezultate.

Jetra se smatra za najkomplikovanijim,  metabolički najaktivnijim i jedinim organom koji može da se regeneriše u ljudskom tijelu. Takođe, jetra  može da nastavi sa svojim radom čak i kada 70% njenog tkiva treba da bude uklonjeno. Kada donator jetre donira oko polovine svoje  jetre za transplantaciju, preostali dio organa može da nastavi da funkcioniše potpuno normalno ili bez ozbiljnih komplikacija. Ovakva sposobnost se pripisuje činjenici da jetra ima mogućnost regeneracije. Naime, jetra će se obnoviti u potpunosti i kod donora i kod primaoca i to za samo mjesec dana od transplantacije.

Kada je neophodno uraditi transplantaciju jetre?

liver-bodyPacijenti mogu da žive normalno i dugo čak i kada je njihova jetra pretrpjela upale prouzrokovane prijeteranom upotrebom alkohola, kod povećane masti u jetri, infekcije hepatitisom, dugoročna zagušenja žučnih puteva zbog kamenja, određene metaboličke bolesti, tumora, ili prisustvo nedostatka kongenitalnih enzima, pod uslovom da je tok razvoja ovih bolesti spor. Ali kada dođe do toga da rad jetre otkazuje, pojavljuje se svrab, plućni edem (abnormalna akumulacija tečnosti u plućima), ascites (nakupljanje slobodne tečnosti u trbušnoj duplji) u stomaku, teški oblici hepatitisa, krvarenje i anemija.

Kod uznapredovanih bolesti jetre mogu se primjeniti promjene u karakteru ličnosti i ponašanju. Gubitak težine,smanjena količina urina i umor. Može  dovesti i do stanja kome.

Ovi simptomi ukazuju na to da jetra pacijenta ne može da ispuni potrebe organizma. Ovakvo stanje se naziva “prestanak rada jetre” što ostavlja transplantaciju jetre kao jedinu opciju za pacijenta.

Uspješni rezultati – zlatni standard “ortotopska transplantacija jetre “

Transpalntacija jetre u centrima za transplantaciju u okviru Acıbadem bolnica se vrši od živih i kadeveričnih donora. Metoda koja se primjenjuje tokom tih operacija je ortotopska transplantacija jetre. Uz pomoć ove moderne tehnike čuva se velika vena koja se nalazi iza jetre koristeći hirurške kleme prije nego što se obavi tansplantacija. Kako bi ova operacija uspjela neophodan je stručan hirurški tim i oprema sa visokim tehničkim kapacitetom. Kao i svaka druga i transplantaciju jetre treba sprovesti u bolnicama sa najsavremenijom tehnologijom. Kada se vrši transplantacija od živog donora pola jetre se presadi u primaoca, a pola ostaje donoru.  Dakle, hirurški proces je tehnički veoma zahtijeva. Nakon transplantacije donor može biti otpušten u roku od 6-7 dana, primalac mora da ostane u bolnici 15-20 dana. Presađena jetra se potom regeneriše i brzo raste do veličine dovoljno velike da ispuni potrebe primaoca.

our-team

Međunarodni kvalitet infrastrukture

Acıbadem centri za transplantaciju organa pružaju usluge transplantacije na nivou najviših međunarodnih standarda.  Primaoci i donori organa se operišu u najsavremenijim operacionim salama i odeljenju intenzivne nege pod potpuno sterilnim uslovima sa laminarnim protokom zraka i najboljom tehnološkom opremom. Laboratorijski postupci se sprovode u laboratoriji Acıbadem Labmed, koja posjeduje sve međunarodne standarde. Takođe, čitav postoperativni oporavak primaoca se ne naplaćuje.

Iskusan tim stručnjaka

Centar za transplantaciju organa poseduje svu neophodnu tehnologiju za transplantaciju jetre.

Direktor ovog centra za transplantaciju jetre je Prof. dr Remzi Emiroglu, koji je i napravio osnovu za početak transplantacije bubrega i jetre u Turskoj. Od 1998, prof. dr Emiroglu je obavio oko 200 presađivanja jetre i više od 200 transplantacija bubrega. Prof Emiroglu i njegov tim su iskusni i u parcijalnoj transplantaciji (tj. bez uklanjanja cele jetre) i u standardnim ortotopskim transplantacijama jetre. Tim, takođe, ima iskustvo u svakoj vrsti šant kirurgije i sugiura procedure kod bolesnika sa krvarenjem usled ciroze jetre.